La CUP Bordils amb la campanya novullpagar i per l’abolició de les bales de goma
En el pròxim ple ordinari que tindrà lloc el dijous dia 10 de maig, la CUP de Bordils presentarà dues mocions.
La candidatura independentista vol que la primera de les mocions serveixi per donar suport a la campanya #novullpagar. Aquesta campanya, que va néixer de manera espontània impulsada per ciutadans i ciutadanes que van dir que ja no volien pagar més peatges, ha anat sumant adeptes progressivament. És una mostra més del malestar que hi ha entre la ciutadania amb aquest tema.
La moció reflecteix les diferències que hi ha entre els diferents territoris de l’Estat espanyol, al Principat de Catalunya el 67% de les autopistes són de peatge, mentre que a la resta de l’Estat la proporció és del 20%; a Madrid no arriba al 3,5%; a Andalusia representa menys del 13%, i a Extremadura no n'hi ha, per citar només alguns exemples. Segons dades que ens han fet arribar, entre el Principat i el País Valencià es recapta un 48% de tots els ingressos per peatges a l’Estat espanyol.
També vol fer evident l’elevat cost que les ciutadanes i ciutadans catalans i catalanes han de pagar quan passen per un peatge en territori català.
Des de la CUP també es veu amb molta preocupació la pròrroga de les concessions, quan entre 1998 i 2004 van finalitzar, políticament es va decidir prorrogar-ne la concessió per períodes que van dels quinze als vint anys, essent-ne la principal beneficiària, una vegada més, l’empresa Abertis, participada majoritàriament per la Caixa, i que el seu president és Salvador Alemany Mas, qui alhora presideix el Consell Assessor del Govern de la Generalitat principatina.
Amb això es demostra que la població catalana usuària de les autopistes fa dècades que realitza un injust sobreesforç i, degut a la titularitat privada de les autopistes, la major part de beneficis d’aquest sobreesforç ciutadà van a parar a interessos privats i no del conjunt de la població. En el cas de la població de Bordils i el nostre entorn, aquest fet s’agreuja per l’estat de l’N-II, una carretera perpètuament en obres, de la qual tan sols s’han desdoblat vuit quilometres en gairebé vint anys de suposats treballs a càrrec del govern de l’Estat espanyol, sigui del PSOE o del PP, i que ja acumula la trista xifra de 65 morts tan sols des de l’any 2008 ençà.
Per aquestes i moltes altres més raons demanem a la resta de formacions polítiques que es posicionin clarament a favor de la campanya #novullpagar i que es mostrin comprensives amb totes i cadascuna de les mobilitzacions que es portin a terme en un futur.
El mateix moment instem a l’ajuntament de Bordils que faci els passos necessaris per exigir a Abertis que, mentre les obres de desdoblament de l’N-II no estiguin finalitzades, el tram d’autopista que els ciutadans i ciutadanes de les comarques gironines ens veiem obligats i obligades a utilitzar com a alternativa sigui gratuït.
En la segona moció es demana l’abolició de les bales de goma, tal i com ja ha succeït en la majoria de països europeus.
Seguint els passos de l’ajuntament de Vilanova i la Geltrú, que va ser el primer municipi dels Països Catalans que va aprova aquest tipus de moció, la candidatura independentista creu més necessari que mai denunciar la utilització d’aquestes bales en manifestacions i esdeveniments públics.
La dotació de projectils de goma dels Mossos d’Esquadra, d’un pes de 90gr. i capaços d’arribar a una velocitat de més de 200m/s (més de 720 km/hora) són considerats pel protocol tècnic intern com a armes “less-letal”, és a dir, “menys letals”. L’evidència però, demostra que poden causar danys permanents als òrgans vitals i, a més, són difícilment controlables.
Limitant-nos a un sol exemple, i deixant de banda altres tipus de lesions, a l’Estat espanyol són 23 les persones que han perdut un ull des de 1990 fins avui, a causa d’aquests projectils. I recentment també hem de lamentar la mort del jove seguidor de l’Atlètic de Bilbao, Iñigo Cabacas, pel tret d’una bala de goma disparada per l’Ertzaintza. Per tant, el terme “menys letal” ha de ser definitivament considerat inadequat perquè, donat el potencial destructiu d’aquestes armes, no garanteix la seguretat dels ciutadans i ciutadanes, sinó que esdevé un alt risc.
Fa sols dos anys a la ciutat de Barcelona tres nois van perdre l’ull a causa de l’impacte d’una bala de goma. Un altre va estar ingressat a la UCI durant una setmana, amb un traumatisme cardiopulmonar, tement per la seva vida. El juliol d’aquest any passat un altre noi va perdre l’ull dret. A aquests casos s’hi afegeixen ferits greus en diferents parts del cos – pit, mandíbula, orella, cames, etc –, fet que ens porta a la conclusió que cada vegada que es disparen aquestes les bales de goma causen afectats/des greus.
Esperem que el posicionament del ple del consistori de Bordils no sigui un cas aïllat i que sigui el segon municipi de molts més que s’adhereixin a la denuncia d'aquest armament inhumà.